Omgaan met jeugdpuistjes

Acne is niet besmettelijk of gevaarlijk en hoewel er driftig naar gezocht wordt is er nog steeds geen afdoende methode gevonden om jeugdpuistjes uit te bannen. Verwacht daarom ook geen wondermiddelen die uw huis zo zacht maken als een pasgeboren baby, die middelen bestaan niet. Acne en uw hormoonhuishouding hebben invloed op elkaar en daar bestaat geen medicijn voor. Wel hebben we een aantal tips voor u om de effecten van acne dragelijk te maken.

Wassen van de huidhandige tips

Het wassen van de huid is bij iedere vorm van acne belangrijk. Het is belangrijk dat de huid op een voorzichtige manier gereinigd wordt. Dit kan gedaan worden met een milde zeep of met lauw water. De huid mag na het wassen niet worden droog gewreven, deze moet droog worden gedept, zo kan beschadiging worden voorkomen. Veel wassen met water en zeep heeft geen zin, dit kan schade geven aan de huid. Als de huid gewassen is dan kan er een geneesmiddel worden gebruikt.

Behandelen van lichte acne

Bij een lichte vorm van acne wordt er gekozen voor lotions en crèmes. Deze worden aangebracht op de huid. Er zijn een aantal mogelijkheden zonder recept te krijgen bij de apotheek of de drogist. De functie van deze geneesmiddelen is de verhoorning stoornis tegen gaan en ook de afsluiting van de afvoergang van talg tegen gaan.

Een veelgebruikt middel is benzoylperoxide. Dit is een middel dat verkrijgbaar is in de vorm van een gel. Dit kan hier worden gekocht. Er zijn verschillende merknamen verkrijgbaar. Als voor dit middel gekozen wordt dan schilfert dat de hoornlaag van de huid af. Hierdoor kan de inhoud van de puistjes eenvoudiger naar buiten komen. Ook heeft dit middel bacterieremmende eigenschappen. Dit middel is daarom geschikt voor het gebruik bij een acne met puistjes en voor acne met lichte ontstekingsverschijnselen. Toch is er ook een nadeel, veel mensen krijgen namelijk een overgevoeligheidsreactie als zij dit middel gebruiken. Het is daarom aan te raden om eerst te beginnen met een keer per dag smeren. Is het zo dat het middel goed wordt verdragen, dan kan het aantal keer reinigen altijd worden verhoogd naar bijvoorbeeld twee keer per dag. Er zijn ook andere middelen die hetzelfde doel hebben. De andere middelen die de verhoorning stoornis tegen gaan zijn bijvoorbeeld salicylzuur genoemd, resorcine en zwavel. Vitamine A zuur is alleen verkrijgbaar op recept (het is een crème).

Een aantal nuttige tips

- Gebruik geen make-up om oneffenheden op uw huid weg te werken, dat is belangrijk. Dit zorgt voor afsluiting van de huid en de poriën gaan dicht zitten. Een andere optie voor make up is de Treatment Foundation.
- Minerale oliën zorgen er ook voor dat de poriën dicht gaan zitten en leidt tot een vermeerdering van puistjes. Weet welke ingrediënten uw product bevat, ook als er wax wordt gebruikt.
- Behandel de gevoelige huid. Let op, geen agressieve of uitdrogende middelen.
- Gezonde voeding is belangrijk en drink voldoende water.
- Stress is geen directe veroorzaker, maar stimuleert wel de bijnieren. Het zorgt voor een verhoogd androgeengehalte. Door stress wordt acne dus erger.
- Twee keer per dag de huid reinigen is belangrijk. Dit kan met een milde reiniger maar let op geen zeep! Breng daarna een olievrije crème aan.
- Gebruik wekelijks een peeling en een masker (thuis).
- Wees voorzichtig met de zon en gebruik dagelijks een geschikte zonnecrème.
- Gebruik producten die geschikt zijn voor een acne huid. Vaak is het zinvol producten van één merk te gebruiken.

Middelen tegen acne