Hoe ontstaat acne?

dokter onlineEen porie raakt heel gemakkelijk verstopt bij een voorhoogde productie van talg. In de talgklieren hopen zich de dikke proppen talg op, ook blijven daar de dode huidcellen achter. Als gevolg daarvan wordt ook het zuurstofgehalte lager. De propioni bacterie ontwikkelt zich juist goed als er geen zuurstof is en kan zich daarom gemakkelijk vermenigvuldigen. Deze bacterie voedt zich namelijk met het talg en produceert dan irriterende stoffen.

De talgklier raakt vol en uiteindelijk scheurt de klier open. Dat is het moment dat er een ontstekingsreactie ontstaat. De huid gaat aan de slag om de stoffen op te ruimen en doet dat door de bloedtoevoer te verhogen. Het gevolg is dat de huid rood wordt, het lichaam stuurt de witte bloedcellen naar deze plek. De huid zwelt dan op. Iemand met acne krijgt dan pijn omdat de zwelling op de zenuwen in de huid drukt. De witte bloedcellen doen hun werk en eten als het ware de irriterende stoffen en bacteriën op waardoor pus ontstaat.

Als dit proces is voltooid, is er op de huid een puistje ontstaan. De puist is dus een reactie van de huid, een afweersysteem op de bacteriën die de irriterende stoffen uitscheiden.

Voor het ontstaan van acne zijn vier oorzaken aan te wijzen

1. Hormonen. De hormonen, met een ander woord ook wel androgenen genoemd, zorgen voor een verhoogde talgproductie. Hierdoor wordt de talg nog dikker en taaier gemaakt en dat zorgt er dan weer voor dat de talg moeilijk naar buiten kan komen. De porie raakt daardoor verstopt. De androgenen zijn de mannelijke geslachtshormonen maar komen niet alleen bij mannen voor. Ook vrouwen hebben deze hormonen.

2. Fijne haartjes. De fijne haartjes transporteren het talg. Iemand met acne heeft minder fijne haartjes en\of er worden minder fijne haartjes nieuw aangemaakt. De talg wordt dan niet of minder naar buiten getransporteerd en blijft dan achter in de haarfollikel.

3. Kitsubstantie. Er zit een substantie tussen de huidcellen, bij iemand die jeugdpuistjes heeft is die substantie veranderd. De dode huidcellen worden daardoor minder snel afgestoten waardoor de poriën nog meer dicht gaan zitten.

4. Propioni bacterie. Dit is een bacterie die leeft in de follikel. Deze bacterie ontwikkelt zich minder snel als er zuurstof aanwezig is. Maar door de verstoppingen bij acne is er juist minder zuurstof aanwezig en daarom komen er juist weer meer bacteriën.

Waarom is de acne op mijn huid gevoelig?

De acne huid is altijd aan het werk om de invasie van bacteriën te bestrijden. Het immuunsysteem van ons lichaam is 24 uur per dag aan het werk. Daarom is de acne op de huid ook zo gevoelig. Een goede zorg voor uw huid is dus ook erg belangrijk. Het is ten sterkste af te raden dat u middelen gebruikt die de huid uitdrogen, daarom dus zeker geen alcohol. Door de alcohol worden de bacteriën in de meeste gevallen wel gedood maar dat lost het probleem niet op. Er wordt dan meer talg geproduceerd omdat de huid het contact met de alcohol als zeer onprettig ervaart. Daarom is het belangrijk dat u producten die de huid uitdrogen en irriteren niet gaat gebruiken.

Waarom kunnen er op latere leeftijd opeens puistjes ontstaan?gevoelige huid

Ook de volwassen huid heeft steeds te maken met veranderingen in de hormoonbalans, bij mensen verandert het eetpatroon en de leefwijze en mensen gaan met stress te maken krijgen. Daarom kunnen er na de puberteit op volwassen leeftijd ook puistjes ontstaan. Iemand die last heeft stress, medicijnen neemt of bijvoorbeeld zwanger is, kan op latere leeftijd dus last krijgen van acne.

Zelf behandelen

Onze huid bevat talgklieren en om de huid soepel en gehydrateerd te houden, produceren deze talgklieren talg. Talg is dus niet iets slecht, maar juist essentieel voor een goede en gezonde huid. Het zorgt er namelijk ook voor dat je huid waterdicht is en dat je huid beschermd is tegen bacteriële infecties. Ontregelde talgklieren produceren een teveel aan talg en dat is juist weer slecht voor je huid. Te veel talg zorgt voor een vette huid en vergroot de talgklieren waardoor acne kan ontstaan. De grootste oorzaak voor jeugdpuistjes is dus talg. Door ervoor te zorgen dat de talgproductie minder wordt, zorg je er eigenlijk al voor dat de acne minder wordt.

Zelf iets doen aan jeugdpuistjes is heel goed mogelijk, zorg dat je bijvoorbeeld dat je de huis goed droog maakt na een intensieve reiniging en een geneesmiddel, lotion of creme gebruikt die de verstopte klieren opend en infecties tegen te gaat om de huid te laten herstellen. Kijk maar eens welke middelen je kunt krijgen bij de grootste apotheek van ons land Dokter Online.

Middelen tegen acne