Medische behandelingdokters behandeling

Voor de aanpak van acne kan ook een medische behandeling worden voorgeschreven. De medisch specialist, een dermatoloog, doet dat door bijvoorbeeld medicatie voor te schrijven. De dermatoloog heeft daarbij de keus uit een viertal soorten medicijnen. Welk medicijn hangt dan weer af van de ernst van de situatie:
1. Een middel dat peelt (exfolieert).
2. Een antibioticum (dat kan inwendig en\of uitwendig zijn), hierbij moet de patiënt heel erg voorzichtig zijn met blootstelling aan zonlicht.
3. Een middel dat ontstekingsremmend werkt.
4. Een middel dat invloed heeft op het aanmaken van talg (bijvoorbeeld Isotrex).

Vrouwen zouden mogelijk ook kunnen kiezen voor de Diane 35 pil. Bij het gebruik van deze anticonceptiepil wordt de aanmaak van mannelijke hormonen (androgenen) verminderd. Hiermee wordt dan weer gezorgd voor een verbetering van de huid. Deze pil heeft echter ook een nadeel, de klachten kunnen in een ergere vorm weerkeren als er gestopt wordt met het gebruiken van deze pil.

Het kan zijn dat de puistjes van grote invloed zijn op uw dagelijks leven. Er kunnen sombere gevoelens ontstaan. Hierbij kan psychotherapie een oplossing zijn. Deze kan er voor zorgen dat u niet meer aan ieder pukkeltje gaat zitten plukken, dat u hierdoor minder last of vermeerdering krijgt van de acne en u gaat aan uw zelfbeeld werken.

Behandelen van acne

Er komen steeds meer behandelmogelijkheden bij voor acne. Het is echter wel zo dat acne een chronische aandoening blijft. Het is niet zomaar te zeggen dat acne van de een op de andere dag gaat verdwijnen en niet meer terug komt. Het is daarom bij behandelingen vaak het doel dat de acne rustig blijft. Ook rustige vormen van acne vragen om langdurige aandacht. Er is namelijk geen standaardbehandeling voor acne. Om vast te stellen welke behandeling het beste is, moet er gekeken worden naar de ernst van de acne, het type acne, de leeftijd, het huidtype en het geslacht. Het is niet bekend hoe iemand gaat reageren op een behandeling, dit moet daarom een tijd worden geprobeerd. Acne is daarom een aandoening waarbij maatwerk centraal staat.

Er is geen vaststaande, standaard acne behandeling maar er is wel een speciale volgorde die vaak wordt gebruikt. Er worden eerst een aantal middelen geprobeerd, hierbij kan gedacht worden aan crème en lotions deze dienen dan direct op de huid te worden aangebracht. Dan kan er gekozen worden voor antibiotica. Dan kunnen er medicijnen worden voorgeschreven voor inwendig gebruik. Een plaatselijke uitwendige behandeling is vaak voldoende, maar als het een ernstige acne huid betreft, dan kan het zijn dat er medicatie moet worden ingenomen.

De invloed van zonlicht op acne

Bij iemand met acne zorgt de zon voor uitdroging van de puistjes. De klachten nemen dan flink af maar jammer genoeg duurt dat effect niet zo lang. Door de UV-stralen van de zon drogen wel de puistjes uit maar tegelijk zorgt de uitdroging ook weer voor een verhoging van de aanmaak van talg. Door het zonlicht gaat de huid meer cellen vasthouden. Daarom wordt het afgeraden om uitgebreid in de zon te gaan liggen of onder de zonnebank te gaan. Na enige tijd worden dan de acne klachten weer erger.

Middelen tegen acne