Wat kunt u doen aan acne?

Hoewel acne geen gevaarlijke aandoening is, hebben pukkels en mee-eters vaak een enorm effect op degenen die erdoor getroffen zijn. Vooral tijdens de puberteit zijn jongeren kwetsbaar. Maar ook op latere leeftijd zijn pukkels en puistjes ontsierend. Jongeren gaan gebukt onder acne. En hoewel er al veel behandelingen tegen acne zijn, is dé ideale oplossing nog niet gevonden.

Het is dus belangrijk dat u weet dat acne niet voor 100% kan worden genezen. Producten helpen niet volledig en dat geldt ook voor behandelingen. Er is namelijk geen manier om de verhoogde hormoonspiegel te behandelen. De andere drie oorzaken die hiervoor zijn genoemd, kunnen wel worden bestreden, het belangrijkste is de aanpak van het overtollige talg.

Door het verminderen van overtollig talg bij acne ontstaan minder mee eters. De hoornlaag van de huid kan worden verdund waardoor de porie open blijft en dus minder snel verstopt kan raken. Bovendien is het mogelijk de bacteriën te doden. Daarom moet de huid dagelijks worden gereinigd en verzorgd. Zo kan een huid die door acne ontsierd is, goed en grondig worden aangepakt.

Last van acne?

puistjesMisschien vraagt iemand zich af hoe het kan zijn dat iemand veel last heeft van acne en iemand anders helemaal niet of nauwelijks. Er zijn verschillende factoren die hierop van invloed zijn. Zoals al besproken is, is de erfelijkheidsfactor een belangrijk aspect. Als de ouders vroeger veel last hebben gehad van acne is er meer kans dat de kinderen er ook in meerdere mate last van krijgen, maar let op, het hoeft niet zo te zijn. Bij meisjes speelt make-up een belangrijke rol, make-up is vet en de poriën gaat dichtzitten en bij de jongens kan de gel de boosdoener zijn. De gel is vet en maakt niet alleen de haren maar ook het gezicht vet.

Er zijn ook veel fabeltjes bekend over acne, het is daarom belangrijk om zelf te kijken waar iemand overgevoelig op reageert. Het kan zijn dat er op chocolade overgevoelig wordt gereageerd en dat hierdoor de acne erger wordt. Dit komt dan door de overgevoeligheid voor chocolade.

Acne kan gezien worden als een onschuldige aandoen. Na enkele jaren gaat zij vanzelf weg. Er zijn wel littekens mogelijk waar u levenslang last van kunt houden, Deze kunnen met behulp van diverse behandelingen ook voorkomen worden of worden aangepakt, waardoor ze minder zichtbaar worden. De acne is vaak weg voordat iemand 25 jaar is, soms is zij er echter wat langer.

Professionele huidspecialist

Het is belangrijk om u bij acne te laten adviseren door een professionele huidspecialist. Laat u niet leiden door de wondermiddelen die in allerlei reclames worden aangeprezen maar stel uzelf goed op de hoogte van de producten die u wilt gaan gebruiken en lees ook welke ingrediënten die producten bevatten voordat u het begint te gebruiken. Een goede verzorging is heel erg belangrijk.

Acne kan gezien worden als chronische aandoening, het geneest niet eenvoudig. Ook de lichtere vormen van acne kunnen langdurig de aandacht vragen. Acne kan niet altijd worden genezen en het is dan belangrijk dat zij rustig wordt gehouden. Er is geen standaard behandeling. Het is afhankelijk van de soort acne die iemand heeft hoe het behandelprogramma er uit zal zien. Het optreden van littekens, de klachten, de ernst van de aandoening en het geslacht en de leeftijd spelen een rol om de juiste behandeling te kiezen.

Stoffen die u beter niet kunt gebruiken

Er zijn stoffen die u beter niet kunt gebruiken om de huid te ontzien, dat zijn:
- Zeep, hierdoor droogt de huid uit met als gevolg dat er alleen maar meer talg wordt aangemaakt.
- Minerale olie, hiermee legt u een laagje op uw huid waardoor u de zuurstoftoevoer afsluit en daardoor gaan de poriën dicht zitten.
- Kruipolie, ook dit zorgt voor een verstopping van de poriën.
- Lanoline, ook dit verstopt uw poriën en geeft irritaties, ook weer met als gevolg dat de huid meer talg aan gaat maken.
- Sodium Hydroxide, daarmee gaat de zuurgraad van uw huid omhoog. Bacteriën worden actiever en er wordt meer talg aangemaakt.
- Harde alcohol, dit droogt weliswaar uit maar hiermee gaat uw huid meer talg aanmaken.
- Parfum, hiermee raakt uw huid geïrriteerd en dat verhoogt de aanmaak van talg.
- Kleurstoffen en talkpoeder, ook deze stoffen zorgen voor een verstopping van uw poriën.

Middelen tegen acne