Alles over spataderen – hoe ontstaan ze en zijn ze gevaarlijk?

Geplaatst op

Spataderen zijn de verdraaide, opgezwollen aderen die duidelijk zichtbaar zijn. Hoewel ze overal in je lichaam kunnen ontstaan, komen ze voornamelijk voor op in de benen. Hoewel ze enorm vervelend zijn en serieuze gevolgen kunnen hebben voor de keuze om bijvoorbeeld een korte broek aan te kunnen, blijft het bij veel mensen daarbij. Er zijn echter wel gevallen dat spataderen gezondheidsproblemen of risico’s met zich meebrengen. In deze blog kijken we naar hoe deze spataderen ontstaan en wat de mogelijke gezondheidsrisico’s zijn.

Hoe ontstaan spataderen?

Spataderen ontstaan door zwakke of beschadigde kleppen. Slagaders transporteren bloed van het hart door je hele lichaam en aders keren bloed terug naar je hart, zodat het gerecirculeerd kan worden. Om het bloed uit bijvoorbeeld je benen terug te transporteren moeten de aders tegen de zwaartekracht werken. Dit lukt doordat spieren in je onderbenen samentrekken en de elastische wanden van je bloedvaten helpen het bloed te stuwen. Kleine kleppen in je aderen openen om het bloed door te laten naar je hart en gaan dicht om te voorkomen dat het terugkomt. Zodra deze kleppen beschadigd raken kan het bloed terugstromen, wat zorgt voor de verdraaide aderen en dus spataderen.

Een aantal factoren zorgen dat de kans op spataderen groter wordt. Een van de belangrijkste factoren is je leeftijd. Naarmate je ouder wordt slijten de kleppen nu eenmaal, waardoor ze soms minder goed werken. Geslacht is ook een factor en dan vooral bij vrouwen die zwanger zijn of medicijnen slikken zoals de pil. Overgewicht en langdurig zitten draagt ook bij aan het risico. Afsluitend is er een zekere mate van erfelijkheid van toepassing.

Mogelijke gezondheidsproblemen door spataderen

Hoewel de daadwerkelijke gezondheidsrisico’s bijzonder laag zijn, kunnen er serieuze problemen optreden. Het is mogelijk dat een ader scheurt, waardoor je gaat bloeden. Het is niet heel gevaarlijk en zal nooit extreem zijn, maar iedere wond vereist aandacht. In een ergere situatie kan een bloedvat opzwellen en pijnlijk worden. Hier kun je een bloedprop aan overhouden in sommige gevallen. Ook kunnen zweren ontstaan, voornamelijk rond de enkels. Mocht je dit zien dan is het belangrijk om direct een arts te raadplegen.

Gerelateerde berichten

Over ons

We nemen info met je door over wat je kunt doen aan acne. Lees er meer over en doe je voordeel met de informatie.

Contactgegevens

Via info @ acneprobleem.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden