Geplaatst op
Vandaag de dag is cosmetische tandheelkunde populairder dan ooit, van het bleken en vormen tot het sluiten van ruimtes en het vervangen van tanden. En tandartsen hebben een breed scala aan hulpmiddelen en technieken tot hun beschikking om het uiterlijk van je glimlach te verbeteren. Voordat je besluit om een cosmetische ingreep te ondergaan, is het belangrijk om te weten wat de voordelen en risico’s zijn en wat je kunt verwachten tijdens het proces. Zorg ervoor dat je duidelijk weet wat het zal kosten, hoeveel ervaring je tandarts heeft met de procedure en of er daarna nog speciaal onderhoud nodig is.
Tanden bleken
Na verloop van tijd kunnen de tanden vlekken of verkleuringen oplopen, vooral na het roken, het innemen van bepaalde medicijnen of het consumeren van voedsel en dranken zoals koffie en thee. Met behulp van een chemisch proces kan je tandarts je tanden op twee manieren bleken. Hij kan een procedure op kantoor uitvoeren of een systeem voor thuisgebruik beschikbaar stellen. Je tandarts kan een aangepaste mondschaal maken die ervoor zorgt dat de juiste hoeveelheid bleekoplossing je tanden bereikt. Wellicht vind je het bleken thuis handiger. Maar het kan twee tot vier weken of langer duren, afhankelijk van de sterkte van het gebruikte peroxide. In de praktijk kan het bleken in één of meer bezoeken van 1 tot 2 uur plaatsvinden. Houd er rekening mee dat je tanden opnieuw kunnen worden bevlekt als je ze blijft blootstellen aan dezelfde stoffen die ze oorspronkelijk hebben bevlekt. Omdat witmakers niet bedoeld zijn om de tanden te reinigen, is het nog steeds belangrijk om de dagelijkse mondhygiëne te blijven oefenen door twee keer per dag te poetsen, minstens één keer per dag te flossen en dagelijks te spoelen met een antiseptische mondspoeling.
Beugels
Vandaag de dag profiteren mensen van bijna alle leeftijden van beugels. Beugels verbeteren niet alleen het uiterlijk van kromme of drukke tanden. Ze kunnen een onregelmatige beet verbeteren en een correcte kaakpositie en kaakgewrichtsaandoeningen corrigeren. Beugels worden gedragen om druk uit te oefenen op de tanden en deze te herpositioneren, meestal gedurende een paar maanden tot langer voor meer gevorderde gevallen. Om een beugel te plaatsen, bindt je tandarts of orthodontist beugels van metaal, keramiek of plastic aan je tanden. Vervolgens plaatst de tandarts of orthodontist draden door de beugels, die de tanden in de juiste positie brengen. Soms kunnen tandartsen een soort beugel aan de achterkant van het gebit bevestigen, waardoor het niet zichtbaar is. Nadat je beugel is bevestigd – en na elk bezoek waarbij je tandarts je beugel aanspant – verwacht je een paar dagen lang enig ongemak. Ook wordt regelmatige mondhygiëne vooral belangrijk als je een beugel draagt. De risico’s van een beugel zijn minimaal. Maar mensen met allergieën voor metaal of latex, of mensen met parodontale aandoeningen, lopen een groter risico op problemen tijdens de behandeling.